Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 29 березня

Пулинська бібліотека вийшла з карантину і чекає на читачів

У центрі Пулин в травні відновила свою роботу бібліотека Пулинської селищної ради. А поки вона була на карантині, палкі читачі приходили додому до бібліотекарок, просили відчинити книгозбірню і винести їм щось цікавеньке почитати. Бо електронні книги в Інтернеті вони не сприймають – більше до вподоби потримати в руках «живе» видання, відчути запах фарби та гортати сторінку за сторінкою.

Про це нам розповіли працівниці бібліотеки Людмила Пашківська і Ольга Буланова. А ще вони поділилися історією бібліотеки, яка майже 80 років була районною, а вже два роки має статус селищної.

Історія бібліотеки в Пулинах

-У 1937 році в Червоноармійську збудували Будинок культури з кімнатами для бібліотеки для дорослих і дітей, – розповідає завідуюча бібліотекою Людмила Пашківська. – До 1941 року наша районна бібліотека займала одну невелику кімнатку. Книжковий фонд становив майже 2200 книг. У 1943 році районну бібліотеку та інші книгозбірні району пограбували і знищили. У 1944 році районна бібліотека відновила свою роботу, маючи у своєму фонді 100 книг.

Після того книгозбірня іще не раз переїжджала. Бібліотекарі працювали на другому поверсі селищної ради, займали частину другого поверху Будинку культури. Нині вони розташувалися в одній просторій кімнаті адмінбудівлі поруч із відділом освіти.

-Коли проходила реформа децентралізації, районну бібліотеку ліквідували. На її базі створили селищну. Почалося друге життя нашої бібліотеки. Нині ми тут порядкуємо удвох, – говорить Людмила Пашківська.

Сьогодення книгозбірні

Очільниця бібліотеки Людмила Пашківська родом з Житомира, але майже 37 років працює в Пулинах. Близько 40 років трудиться тут і Ольга Буланова. З тисячі своїх читачів багатьох знають на ім’я та в обличчя. Є такі пулинці, що приходять до бібліотеки мало не щодня – почитати пресу або ж узяти додому книгу. Йдуть цілими родинами, батьки та бабусі приводять дітей. Навіть автобусами чи велосипедами приїздять з інших населених пунктів і громад району. Теперішній фонд закладу становить близько 35 тисяч примірників книг. Найпопулярніші з них – романи, детективи, видання з психології, журнали і газети.

Епоха ґаджетів та Інтернету диктує свої вимоги, тож і бібліотека має йти в ногу з часом, змінюватися, розвиватися.

-У нас є Інтернет, комп’ютери. Багато чого ми ще не вміємо. Вчимося робити слайди, презентації. У цьому допомагає спеціалістка Лариса Громська, – мовить Людмила Пашківська.

-Діти дуже люблять приходити на зустрічі нашого клубу за інтересами «У світі цікавого», – каже Ольга Буланова. – А дорослі за філіжанкою кави та чаю тепло спілкуються під час літературно-мистецьких зібрань любительського об’єднання «Берегиня». На жаль, під час карантину ми не можемо проводити такі зустрічі. Але експериментуємо дистанційно. Ось, наприклад, до Дня захисту дітей ми провели «Гастрономічний тур країнами Європи». Діти вдома готували страви різних країн, фотографувалися з ними і ділилися кулінарними традиціями європейських країн. А до Дня молоді ми підготували проєкт «Що нині читає українська молодь?».

Про що мріють бібліотекарі?

-Щоб закінчився карантин і до нас більше приходило читачів, щоб ми збиралися за чаєм, спілкувалися з ними на різні теми, проводили ігри та конкурси з дітками, – мріє Ольга Буланова.

-Дуже б хотіли у бібліотеці створити кімнату молодіжного простору. Бо бібліотека – це не тільки книги, а і живе спілкування, – ділиться Людмила Пашківська. – А ще щоб у нас була мультимедійна дошка. Коли дуже треба, позичаємо таку дошку в Центрі культури і дозвілля. Але мріємо мати власну.

А ще – потребують нову літературу. Бо навчальна програма змінилася, книг дуже не вистачає. Сучасні читачі вимогливі, хочуть брати в бібліотеці новинки, про які дізнаються з Інтернету.

-Літератури дуже не вистачає, хоча ми одержуємо безкоштовно певну кількість нових яскравих видань за програмами поповнення книжкових фондів. Попри те, що у районі зараз сезон городів, все одно поціновувачі книги знаходять час і можливості та приходять до нас за чимось новеньким, – розповідають бібліотекарки і запрошують читачів завітати до книгозбірні.

You cannot copy content of this page