Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 29 березня
icon clock19.02.2021
icon eye48
НОВИНИ

Найкривавіший період Євромайдану: пулинки розповіли про масові розстріли під час Революції Гідності

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні. Ця дата щороку нагадує про криваву зиму 2014-го. Тоді загинуло найбільше учасників Євромайдану. Загалом революційні події забрали життя понад ста активістів. 21 лютого 2014 року офіційна влада визнала жертвами загиблих мітингувальників. На Майдані відбулося прощання із повстанцями, яких у жалобних промовах назвали «Небесною Сотнею», а під час прощання лунала пісня «Плине кача…», що стала українським народним реквіємом.

Учасниці Євромайдану з Пулин Ніна Скиба і Галина Черниш

Жительки Пулин Алла Петренко та Ніна Скиба (Приход) розповіли нашому журналісту про наймасовіші розстріли під час Революції Гідності.

Відважні пулинки брали участь у Євромайдані від самого початку буремних подій. Щотижня їздили до Києва. Машину часто заправляв місцевий підприємець Володимир Сірик.

– У листопаді 2013-го року ми навіть не думали, що усе закінчиться масовими вбивствами протестувальників, – каже пані Ніна. – Перші кілька тижнів було відносно спокійно. А потім почалося пекло.

Алла Петренко (у білій шапці) з іншими учасниками Революції Гідності запалюють свічки пам’яті за загиблими

Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян і Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом знайшли тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 21 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 84, після 21 лютого – ще 18.

– Один із найкривавіших днів – 18 лютого. Під час мирної ходи вулицею Інститутською з дахів будинків нас почали обстрілювати снайпери, – пригадує Алла Петренко. – Кров, крики, тіла людей. Нас оточили з усіх боків. Відступати було нікуди, тільки захищатися і давати відсіч. Того дня загинуло кілька десятків євромайданівців…

Окрім українців, жертвами стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність – до Небесної Сотні. 104-м Гером Небесної Сотні Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України, а троє іноземців (громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані) посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

– За весь час протистоянь Майдан став не просто столицею держави, а її серцем і душею. Він об’єднав десятки тисяч українців із різних областей, районів, які пліч-о-пліч до кінця боролися за єдність, незалежність і справедливість, – зазначає Ніна Скиба. – Учасників революції не зупинив страх смерті. Хоч кулі снайперів – це вагомий аргумент, але ні смертельні постріли, ні гранати, ні нелюдська жорстокість не змогли перемогти людей, які гинули, та не здавались.

You cannot copy content of this page