Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Середа, 24 квітня

Як надати першу допомогу до приїзду швидкої

У наш час вміння надати невідкладну медичну допомогу набуває особливого значення. Ці знання необхідні у повсякденному житті: допомога у дорожньо-транспортній пригоді, зупинка кровотечі, переломи кінцівок, запаморочення та інші критичні ситуації.

На сайті Міністерства охорони здоров’я зазначається, що допомога надана протягом перших 4 хвилин збільшує шанси на порятунок на 30%.

Що слід зробити до приїзду швидкої нашому журналісту розповіла директор КНП «Центр Первинної медико-санітарної допомоги» Пулинської районної ради Людмила Кульбовська: «Щоб надати медичну допомогу в першу чергу  не потрібно панікувати. Якщо побачили, що людина лежить на землі, надайте тілу горизонтальне положення, забезпечте доступ повітря, за необхідності розстібніть верхній одяг, не забудьте перевірити чи людина в свідомості, чи дихає і тоді викликайте швидку».

Також лікарка зазначила, що при цьому не потрібно забувати про власну безпеку, тому заходити до постраждалого слід від голови. Уникати контакту з рвотними масами чи кров’ю. Якщо людина без свідомості, то дії такі ж самі. Проводити штучне дихання чи масаж серця дозволяється лише тоді, коли є певні навички. Якщо ж сумніваєтесь, то краще за це не братися.

Л. Кульбовська говорить, що у ситуаціїі коли людині просто запаморочилась голова, то варто посадити її, заспокоїти, дати випити води. У будь-якому випадку потрібно діяти рішуче і спокійно. Тільки тоді допомога буде доцільною.

You cannot copy content of this page