Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 25 квітня
icon clock12.05.2020
icon eye59
НОВИНИ

У масках і рукавичках: як працюють продавці пулинських магазинів в умовах карантину

Продавчиня Леся Дичук мінімум десять разів на день користується антисептиком та зізнається, що часто дарує маски своїм покупцям

Два місяці діє карантин. Протягом цього часу діють певні обмеження щодо торгівлі. Чи дотримуються правил продавці та покупці у крамницях Пулин? Про це дізнавався наш журналіст під час «карантинного рейду».

– Такої ідеальної чистоти у магазинах ніколи не було! – каже жінка, яка вийшла з магазину. – Купила хліб. Його тепер продають тільки у целофанових торбинах. Сподіваюся, що і після карантину продавці так само працюватимуть у рукавичках і масках.

Наш журналіст завітав до одного з найбільших торгових приміщень селища – універмагу. Перше, що помітно, це оброблені та замотані марлевою пов’язкою ручки дверей. Біля входу стоїть пляшка з антисептиком для рук. У торгових залах багато міток-хрестиків, щоб людям було зручніше дотримуватися відстані.

– Напередодні Великодня продавці по черзі чергували біля входу, щоб у зал заходило небагато людей, контролювали їхню кількість, – мовить продавець. – На мітки іноді ображалися деякі покупці. Наприклад, подружні пари. Обурювалися на зауваження не стояти поруч. Казали, мовляв, ми чоловік і дружина, тому дотримуватися дистанції не будемо. У цілому до правил люди ставляться з розумінням.

Товар прикритий плівкою задля безпеки покупців

Товари на прилавках універмагу прикриті харчовими плівками. Навіть лимони та апельсини загорнуті окремо. Продавці ведуть торгівлю у респіраторах і рукавичках.

– Уже звикли у такому спорядженні продавати продукти, – кажуть продавці. – Спочатку було трохи незручно, а тепер – нормально.

Новий продуктовий магазин. На вхідних дверях знаходиться оголошення про те, що в магазині може перебувати не більше двох покупців. Надворі утворилася черга серед бажаючих щось купити. Люди у масках чекають на відстані кількох кроків один від одного. Під час бесіди зізнаються, що трохи замучили такі черги, особливо обідньої пори, коли хочеш щось швидко купити і поїсти.

В іншому магазині – лише один покупець, який купує багато продуктів.

– Намагаюся йти до магазину після обідньої пори. Тоді людей найменше, – говорить чоловік. – Не хочу довго чекати, щоб щось купити. Подобається, що в магазині між покупцями і продавцями встановили захисний екран, поруч є антисептик, сезонні овочі в ящиках прикриті плівками. Коли ось так продають продукти, то не так страшно купувати, як було раніше.

– Є, звісно, і недобросовісні покупці. Можуть зайти до магазину без маски. Таких відмовляємося обслуговувати і просимо вийти надвір. У моєї знайомої, яка працює у селі, один із відвідувачів поцупив пляшку антисептика, що знаходився на вході до магазину, – розповідає продавець. – Двічі на тиждень до нас заходить комісія, яка перевіряє дотримання карантинних обмежень. Якщо є певні недоліки, то одразу їх усуваємо.

Біля квіткової крамниці також людно. Покупці розглядають рослини у горщиках. Займають чергу до магазину.

– Буває, що надворі збирається багато покупців. Просимо їх трохи розійтися, дотримуючись відстані, – каже продавчиня. – Був період, коли масово купували маски та антисептики, а тепер люди кинулися на насіння та квіти у горщиках.

У магазині, в якому раніше продавали різні товари, в тому числі одяг, нині торгують лише засобами гігієни та будівельними матеріалами.

– Покупці часто запитують про одяг, пояснюємо, що не можемо продати, діє заборона, – мовлять продавці. – Люди втомилися від карантину і з нетерпінням чекають, коли вірусна недуга залишить територію України.

У магазині комісія перевіряє дотримання карантинних обмежень

Тим часом на території Пулинської громади продовжує працювати комісія, яка слідкує за дотриманням карантинних обмежень.

– Перші два тижні від початку карантину в деяких магазинах помічали певні недоліки. Ми детально роз’яснювали як має бути. Власники торгових точок дослухалися та усе виправляли. Наприклад, на підлозі робили мітки для покупців, встановлювали пляшки з антисептиками, – розповідає начальник Пулинського районного управління Держпродспоживслужби Олександр Лігута. – Нині у селищі усі продуктові магазини дотримуються карантинних обмежень без порушень. Був випадок, коли житель громади під час карантину торгував у невстановленому місці. Тепер ця людина продає насіння та засоби захисту рослин у магазині.

You cannot copy content of this page