Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 28 березня

Пулинська школа воскресає з руїн

Директор Зоя Лисюк біля руїн школи

Щороку на центральному подвір’ї Пулинської школи 1 вересня лунала музика, закликаючи усіх до святкування Дня знань. Цього разу урочистості відбудуться в іншому місці – біля корпусу початкової школи у зв’язку з демонтажем центральної частини основного приміщення. Про це нашому журналісту розповіла директор освітнього закладу Зоя Лисюк.

– Вже два роки поспіль замість традиційної лінійки у школі проводиться дефіле креативного першачка, – розповідає директор закладу Зоя Лисюк. – 2 вересня з дев’ятої години ранку розпочнуться заходи для учнів. Вони візьмуть участь у дуже цікавих квестах, які готують вчителі.

Цегляні блоки на шкільному подвір’ї

– У 2018 році в школі почали робити термосанацію. А цього літа на очах жителів райцентру екскаватори руйнували школу. Що сталося?

– Коли наша школа першою у районі стала опорним загальноосвітнім навчальним закладом, почали виготовляти документацію на термосанацію (утеплення). У 2018 році підрядники приступили до виконання робіт, під час яких виявилося, що центральна частина приміщення школи знаходиться в аварійному стані і утеплювати її чи ремонтувати не доцільно. Після підготовчих робіт до утеплення будівля стала руйнуватися, падала штукатурка. Слава Богу, що ніхто з дітей не постраждав.

– Чи не помічали раніше, що з приміщенням школи щось відбувається? Почало руйнуватися?

– Коли ми заходили у класи, то здавалося, наче підлога ворушиться, здригається. Нам пояснювали, що так має бути. Мовляв, приміщення старе. А коли з’ясувався аварійний стан будівлі, то з 22 лютого 2019 року припинилося навчання у тому приміщенні. Терміново довелося переселяти учнівську, музейну, класну кімнати, методичний кабінет, класи інформатики, образотворчого мистецтва, української мови і літератури, книгосховище тощо. Багато речей перенесено до складських приміщень. Ситуацію пояснили учням і батькам, вибачилися за тимчасові труднощі.

Керівництво школи показує клас, у якому вчитимуться першачки

– Що буде з освітнім процесом із 1 вересня? Щось зміниться для школярів?

– Ніхто з учнів не буде обділений вчительською увагою. Наші педагоги ходитимуть на заняття у класи до дітей. У дві зміни працювати не будемо, діти не їздитимуть на навчання до інших шкіл. Усі комфортно розмістяться в приміщеннях закладу. Крім того, у нас з’явилася ресурсна кімната, у якій зможуть займатися діти за інклюзивною формою навчання. У першому класі таких буде троє учнів.

Слідчий Пулинського відділення поліції Вадим Матей кореспонденту повідомив, що 29 травня 2019 року розпочато кримінальне провадження щодо службового підроблення документів під час виготовлення проєкту на проведення термосанації у Пулинській школі.

– Щодо житомирського підприємства, яке є підрядником виконання ремонтних робіт, відкрито кримінальне провадження за статтею 366 Кримінального кодексу України «Службове підроблення, тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення документів, а також складання і видача завідомо неправдивих документів». Такі дії караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, – розповідає Вадим Матей. – Триває досудове розслідування, проводяться необхідні експертизи.

You cannot copy content of this page