Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 29 березня

7 унікальних місць Пулинщини, які варто відвідати після карантину

Поруч з нами знаходяться місця, якими пишаються мешканці Пулинщини. А гостям, котрі планують відвідати наш старовинний і мальовничий край, у нагоді може стати наша стаття про родзинки району.

Пулинський лавандовий фестиваль

У Пулинах влітку, в пору цвітіння духмяної лаванди, відбувається щорічний Пулинський лавандовий фестиваль. Це майданчик для теплих зустрічей, спокійного і приємного спілкування, хороших волонтерських справ, гарної музики і оригінальних смаколиків з лаванди, можливостей спробувати свої творчі здібності та навчитися створювати різноманітні поробки. Організатор заходу – Пулинський громадський центр.
Традиційно у програмі фестивалю: концерт, майстер-класи для дорослих, ігри та розваги для дітей, аквагрим і тату хною, продаж продукції і страв з лаванди.
Адреса проведення фестивалю: Пулини, вул. Шевченка, 123, Пулинський громадський центр. Про дату проведення Пулинського лавандового фестивалю організатори повідомляють через засоби масової інформації та на своїй сторінці у мережі Facebook: Pulin Community and Business Center.

Дмитро Люшненко в своєму краєзнавчому музеї

Приватний краєзнавчий музей Дмитра Люшненка у Великому Лузі

У своєму приватному будинку краєзнавець Дмитро Люшненко створив у кількох кімнатах унікальний краєзнавчий музей. Дерев’яні та металеві знаряддя праці, одяг і взуття, історичні документи розповідають про ремесла і заняття, побут, історію наших пращурів.

Зважаючи на історичну цінність експонатів, які Дмитро Люшненко збирав упродовж багатьох років та отримував на зберігання від земляків, у Великому Лузі розпочали роботи по створенню сільського краєзнавчого музею. Як розповіли в. о. старости Великолугівського старостинського округу Іван Волощук та краєзнавець Дмитро Люшненко, після закінчення ремонтних робіт приватна колекція буде перенесена в окреме приміщення поруч з адмінбудівлею старостинського округу. Тож оглянути це неймовірне надбання зможе ширше коло відвідувачів.

“Острів Кохання”

Яснополянський став, «Острів Кохання»

У кількох кілометрах від Пулин, поруч з селом Ясна Поляна (Ємільчинський напрямок) знаходиться одне з найулюбленіших і наймальовничіших місць, де проводять відпочинок та рибалять мешканці району. Це Яснополянський став. На берегах водойми ростуть стрункі дерева, в тіні яких можна сховатися від спекотного сонця влітку. Будь-якої пори року та доби тут виходять чудові фотосесії. А родзинкою ставу є «Острів Кохання». Так романтично називають місцеві жителі горбок суші, оточений водою. «Острів» вкритий кущами та деревами. Дістатися сюди можна на лодці.

Саме на цьому Острові відбуваються таємниці і пригоди, про які розповідає книга пулинської авторки Ольги Бортнікової «Подорож в інше життя». Книга стала призером кількох Всеукраїнських літературних конкурсів.

Старовинні храми Пулинщини

На території Пулинського району збереглися старовинні, досі діючі храми. Серед них – церкви у селах Івановичі, Колодіївка, Стрибіж, Старий Майдан, Соколів, костели в Новому Заводі та Зеленій Діброві.

Редакція районної газети «Вісті» минулого року підготувала фотопроєкт «Старовинні храми Пулинщини». У настінному календарі на 2020 рік презентовано унікальні храми чотирьох громад району. Придбати календар можна в редакції. Довідки за телефоном: (04131) 3-12-21, e-mail: gazetawisti@gmail.com

Андрій Висоцький демонструє музейний експонат

Музей учасників бойових дій

З жовтня 2019 року в Пулинах працює музей учасників бойових дій, створений силами та коштами воїнів. Представлені в музеї експозиції розповідають про земляків-учасників АТО і війни в Афганістані, їхнє життя, обпалене війною, про тих, хто загинув, виконуючи свій обов’язок.

Екскурсії проводить заступник голови Пулинської регіональної спілки ветеранів АТО Андрій Висоцький. Вхід до музею безкоштовний. Музей знаходиться у Пулинах на першому поверсі Центру культури та дозвілля. Про екскурсію можна домовитися за телефонами: 067 892 01 69; 097 684 43 16.

 Очеретянський музейний комплекс

Гостей музейного комплексу в Очеретянці зустрічають хлібом-сіллю

На території школи в селі Очеретянка діє комплекс музеїв: історії села, школи, Слави, природи, мистецтва нашого краю. Цій унікальній скарбниці присвоєно звання «Зразковий музей». Це місце, куди зазвичай провадять гостей Пулинщини. Тут побувало багато видатних особистостей України та закордонні делегації, записавши на згадку найтепліші відгуки.

У травні 2019 року на фасаді музейного комплексу відкрили меморіальну дошку з портретом ініціатора створення закладу – заслуженого вчителя України, Почесного громадянина району Володимира Давидюка.

Художній музей «Пулинські барви»

Під час мистецького заходу в музеї “Пулинські барви”

Пулинщина відома своїми талановитими художниками, зокрема учасниками гурту художників-земляків «Пулинське земляцтво» на чолі із заслуженим вчителем України Леонідом Фесенком. Саме їхня творчість, яку активно почали презентувати під час виставок у 2000-х роках, лягла в основу створення районної картинної галереї. Митці дарували свої картини. Тож галерея розрослася і переїхала з приміщення районної ради в будівлю нинішнього Центру культури і дозвілля. Затим вона набула статусу художнього музею «Пулинські барви».

У музеї представлена широка колекція живопису, графіки, фотографії тощо. У закладі регулярно відбуваються виставки та презентації робіт місцевих митців і уродженців Пулинського району, творчі вечори з нагоди їхніх ювілейних дат. Роботами видатних художників милуються місцеві жителі, гості з різних куточків України та закордонні делегації. Творчість земляків збагачує також учнів художнього відділу Пулинської школи мистецтв.

Музей знаходиться у Пулинах, на другому поверсі Центру культури та дозвілля селищної ради.

Фото з архіву редакції

You cannot copy content of this page