Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 28 березня
icon clock27.05.2020
icon eye110
НОВИНИ

Ціна на воду в Пулинах – найбільша в Україні!

Нещодавно інформаційний сайт zhitomir.life опублікував ціни на воду в містах України. Виявилося, що найбільша вартість – у Пулинах – 74 гривні 34 копійки за куб (водопостачання+водовідведення). Мешканці нашого містечка нарікають на такі високі тарифи.

У 2018 році комунальне багатофункціональне підприємство «Пулинський водоканал» збільшило тарифи на воду: водопостачання – 24,49 грн (було 11,49 грн), водовідведення – 49,85 грн (було 34,30 грн). Із того часу жителі Пулин платять за куб майже 75 гривень. Дехто не в змозі цього робити, тому виникає заборгованість. Працівник комунального підприємства Сергій Цілик під час нещодавнього інтерв’ю розповів, що один чоловік заборгував за воду сім тисяч гривень. Згодом – погасив борг.

Начальник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та земельних відносин Пулинської селищної ради Іван Кайданюк нашому журналісту розповів, що наразі питання зростання тарифів на воду не піднімається.

– Вартість водопостачання та водовідведення останні два роки утримується за рахунок надання комунальним підприємством інших платних послуг, – мовить Іван Кайданюк. – Збитки «Пулинського водоканалу» перекриваються надходженнями з інших джерел. Найближчим часом тарифи на воду в Пулинах піднімати не будуть.

Пулинський селищний голова Олександр Гаврилюк зазначив, що зменшення ціни на воду неможливе. Адже підвищується мінімальна заробітна плата, піднімається вартість електроенергії, тобто собівартість послуг зростає.

– Наше завдання – утримати ту ціну на воду, яка є нині, – каже Олександр Гаврилюк. – Не варіант платити «Пулинському водоканалу» різницю у тарифах чи дотувати послуги з водопостачання та водовідведення. Якщо так почнемо робити, то фактично будемо компенсувати кожному споживачу по 5 гривень. Це не вихід із ситуації. Комунальному підприємству постійно фінансово допомагаємо. Потрібно щоб і люди не боргували за отримані послуги.

«Зверталася до різних депутатів і посадовців, щоб допомогли вплинути на вартість послуг «Пулинського водоканалу». Поки що – безрезультатно».

Тим часом деякі жителі селища «воюють» з посадовцями за зменшення ціни на воду. Серед них – Тетяна Пуренко, голова кількох об’єднань співвласників багатоквартирних будинків: «Сонечко 73», «Сонечко 75», «Наш дім 152», «Світанок 2019».

– Тарифи на воду в Пулинах – найвищі в Україні! У жодному містечку нашої області чи країни немає таких великих цін на воду, – каже Тетяна Пуренко. – Зверталася до різних депутатів і посадовців, щоб допомогли вплинути на вартість послуг «Пулинського водоканалу». Поки що – безрезультатно. На мою думку, тарифи можуть бути не такими високими за рахунок зменшення собівартості надання послуг, а саме скорочення кількості працівників комунального підприємства та економії фонду оплати праці. Це істотно вплине на вартість води.

«Нинішня вартість на водопостачання – дорога у порівнянні з цінами на воду в сусідніх містечках»

Колишній голова районної ради Євген Афонін вважає, що ціни на воду могли б бути меншими за рахунок збільшення кількості споживачів послуг.

– Нинішня вартість на водопостачання – дорога у порівнянні з цінами на воду в сусідніх містечках, – говорить Євген Афонін. – Щоб тарифи були не такими високими, то треба, щоб більше жителів Пулин підключалися до централізованої водогінної мережі і було менше тих, хто любить «поцупити» воду, під’єднавшись нелегально.

«У нашому селищі чимало людей отримують маленькі заробітні плати, тому комунальні тарифи на воду суттєво б’ють по сімейному бюджету»

Досвідчений лікар та громадський активіст Федір Савицький каже, що нинішня висока ціна на воду в Пулинах не відповідає якості.

– Для приготування їжі воду з крана ми не використовуємо, – мовить Федір Савицький. – У нашому селищі чимало людей отримують маленькі заробітні плати, тому комунальні тарифи на воду суттєво б’ють по сімейному бюджету. Для моєї родини також дорогувато платити такі гроші. Було б добре, якби діяльність «Пулинського водоканалу» дофінансовувалася за рахунок бюджету селищної ради, щоб пулинчани були захищені та сплачували менше.

«Вважаю, що цілком прийнятною для нашого селища ціна на воду повинна бути не більше 45 грн/куб»

Голова ОСББ «Відродження» Анжела Фудаль розповідає, що в її будинку дехто з людей використовує в місяць 15 кубів води і має платити більше тисячі гривень.

– В основному мешканці нашого будинку сплачують за воду щомісяця близько 800 гривень. І це велика частка бюджету, яка йде на оплату комунальних послуг, – каже Анжела Фудаль. – Моя сім’я воду з крана використовує як технічну: щось попрати, прибрати в оселі тощо. П’ємо воду ту, яку привеземо в бутлях із джерела у Калиновому Гаю. На мою думку, у ситуацію мала б втрутитися місцева влада та певним чином компенсувати велику собівартість послуг «Пулинського водоканалу». Бо якщо із зарплати чи пенсії більша частина грошей витрачається на сплату комунальних послуг, то як жити на ті копійки, які лишаються в людей? Вважаю, що цілком прийнятною для нашого селища ціна на воду повинна бути не більше 45 грн/куб.

You cannot copy content of this page