Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 19 квітня
icon clock25.02.2021
icon eye32
НОВИНИ

Пулинський водоканал повернув на рахунки споживачів більше 190 тисяч гривень

На сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області опубліковані результати перевірки на підприємстві КБП «Пулинський водоканал» Пулинської селищної ради. В інформації йдеться, що спеціалісти сектору контролю за регульованими цінами встановили, що підприємство упродовж 2019 року завищило тариф за послугу з централізованого водопостачання на 5 гривень 36 копійок за м³ з урахуванням податку на додану вартість. У результаті комунальному підприємству винесли припис, яким зобов’язали зробити перерахунок і повернути споживачам більше 190 тисяч гривень. Наша журналістка звернулася до керівництва Пулинського водоканалу за роз’ясненням: чому виникла така ситуація, як та коли ці кошти будуть повернуті споживачам.

Економістка КБП «Пулинський водоканал» Тетяна Бондар розповіла, що нещодавно на підприємстві була перевірка правильності формування планових витрат і тарифів на послуги з централізованого водопостачання за 2018, 2019 і за 9 місяців 2020 років. «Було виявлено, що у 2018 році собівартість водопостачання перевищувала плановий тариф. У 2019 році витрати були менші, ніж заклали у плановому тарифі, на 5 гривень 36 копійок за м³. Це пов’язано з тим, що витрати на заробітну плату розрахували на більшу кількість слюсарів. Оскільки один з працівників звільнився, відповідно і витрати на заробітну плату зменшилися. Цього ніхто не міг передбачити у травні 2018 року, коли затверджували тарифи. Хочу зазначити, що ці кошти не пішли на жодні надбавки до заробітної плати працівників, а були використані на поточні ремонти водопровідних мереж», – уточнила деталі перевірки Т. Бондар.

Щодо виконання припису і повернення споживачам коштів Тетяна Бондар зазначила, що перерахунок почали робити вже під час перевірки. Загальна сума перерахунку становить 190 тисяч 832 гривні 8 копійок. З цієї суми 144 тисячі 854 гривні вже зараховані на рахунки абонентів, в тому числі зроблений перерахунок по пільгах і по субсидіях. Для бюджетних організацій зробили перерахунок на суму 25 тисяч 931 гривню 68 копійок. Для решти небюджетних організацій – 20 тисяч 46 гривень 40 копійок.

Від начальника «Пулинського водоканалу» Володимира Черниша ми дізналися, що тарифи на водовідведення значно нижчі, ніж собівартість обслуговування каналізаційної мережі. Так, у 2019 році тариф на водовідведення складав 49 гривень 85 копійок, а фактичні витрати – 68 гривень 14 копійок. У 2020 році на водовідведення затратили на 35 гривень більше від планових показників.

«Перед затвердженням тарифів Держпродспоживслужба перевіряє чи відповідають вони вимогам Порядку формування тарифів. Лише після її висновку виконком затверджує тарифи. Дуже важко прорахувати все наперед: дорожчає електроенергія, зростає мінімальна заробітна плата, збільшується ціна на паливно-мастильні матеріали. Це все впливає на зростання тарифів на водовідведення. Такої проблеми з водопостачанням не виникає, бо мережа розширюється і постійно збільшується кількість абонентів з приватного сектору. Усіма силами, за допомогою Пулинської селищної ради, ми намагаємося стримати зростання тарифів. Ми розуміємо, що нашим споживачам доводиться нелегко. Будемо і надалі працювати, забезпечуючи безперебійну подачу води», – наголосив Володимир Черниш.

You cannot copy content of this page