Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 29 березня

Крутий відпочинок за копійки: у Курненській громаді розвивають зелений туризм

Старий млин у Стрибіжі

Літо триває. Через пандемію коронавірусу не всі жителі району наважуються їхати відпочивати на далеке море, а проводять відпустку вдома. Наш журналіст дізнався, що у Курненській громаді є чимало цікавих місць, де можна відпочити за копійки, витративши гроші лише на проїзд і харчування.

– Одним із пріоритетних напрямків роботи у громаді є розвиток зеленого туризму, – каже Курненський сільський голова Леонід Корзун. – На своїй території маємо багато цікавих та захоплюючих місць для відпочинку: в селі Стрибіж – старовинний млин, якому понад 100 років, родові екопоселення у Підлісному, де жителі створюють надзвичайні сади, приватний краєзнавчий музей у селі Великий Луг, неймовірної краси кар’єр неподалік села Грузливець, що отримав народну назву «Блакитна лагуна».

Вчителька історії Курненської школи Світлана Боковенко та вихованці краєзнавчого гуртка «Граніт» у 2019 році розробили спеціальний туристичний маршрут.

– Загальна протяжність маршруту становить 22 км по зручній дорозі з короткими зупинками в найбільш чарівних місцях, – розповідає Світлана Боковенко. – Мандрівка починається від центру села Курне. У Будинку культури облаштована унікальна етнокімната, в якій зберігаються речі минулої епохи.

Родовище біля Грузливця, де добувають пегматит

Затим туристів запрошуємо до околиць Грузливця, де знаходиться родовище пегматитів. Тут можна ознайомитись із повним циклом від видобування-подрібнення та транспортування до заводу-споживача сировини.

А ще є чудова можливість влітку поплавати та фотографуватися на фоні кар’єру, в якому вода має насичений бірюзовий колір.

Далі маршрут пролягає до околиці села Великий Луг. Тут знаходиться унікальне болото поблизу хатнища баби Ярини. У цьому місці ростуть рідкісні рослини.

Експонати краєзнавчого музею у селі Великий Луг

Затим слід завітати до краєзнавчого музею Дмитра Люшненка. Цей чоловік протягом багатьох років отримував від людей на зберігання речі їхніх предків: дерев’яні та металеві знаряддя праці, одяг і взуття, історичні документи тощо.

Із великої кількості експонатів краєзнавець у своєму будинку створив музей, який щороку відвідують жителі району різного віку.

Звідси шлях проходить повз трасу «Київ-Чоп». Саме тут поблизу автомагістралі росте одинока чорна береза, яка в Україні зустрічається вкрай рідко.

Перетнувши дорогу міжнародного значення вбік села Березова Гать та обминувши його, можна побувати на територїї заповідної зони – Яремів ліс. Тут ростуть дуже старі дуби, вік яких понад 200 років.

Туристів також зацікавить мандрівка до родових екопоселень у селі Підлісне. Кілька сімей з міста переїхали у сільську місцевість та намагаються жити в гармонії з природою.

– Ми використовуємо альтернативну енергію, харчуємося за рахунок органічного сільського господарства. На земельних ділянках вирощуємо незвичні для місцевих жителів овочі, фрукти, рослини, кущі, дерева – усього понад 300 різних видів, – розповідає екопоселенець Степан Сірик. – Кожна сім’я на своїй землі має свій райський сад. Наприклад, у минулому році висадили алею хурми. Також є багато сортів ягідних кущів, зокрема жимолості, лохини. Хтось саджає хвойні рослини. На городах дозріває турнепс, ріпа. Інколи приїздять люди з міста та захоплюються тим, що росте у нас. Повертаються додому у захваті, наче побували у ботанічному саду.

Зупинок, які заплановані по маршруту, буде значно більше. Зокрема з’являться місця, де можна пообідати та лишитися на ночівлю. Адже територія Курненської громади – велика, і протягом одного дня не вдасться усюди побувати.

– Туристичний маршрут можна пройти пішки або проїхати велосипедом. І таких цікавих шляхів може бути кілька, адже на території громади є також старовинні храми та 100-річний млин, що зберігся до нашого часу, – мовить Світлана Боковенко. – Зелений туризм має багато переваг, зокрема цей напрямок корисний людям, які можуть добре відпочити, не витрачаючи великі гроші на поїздки до популярних місць в Україні.

You cannot copy content of this page