Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 28 березня

Житель Курного Микола Іванисько на 160 га землі вирощує овочі та зернові культури

День працівників сільського господарства України – професійне свято трудівників агроформувань, підприємств з переробки сільськогосподарської сировини, харчової промисловості, заготівельних, водогосподарських та обслуговуючих підприємств і організацій агропромислового комплексу Пулинщини. Відзначається 15 листопада. Це свято всіх, хто розумом і руками, серцем і душею щодня долучається до важливих аграрних справ. Одним із таких аграріїв є 60-літній житель села Курне Микола Іванисько. Він багато років займається вирощуванням зернових культур та овочів. Про важкі аграрні будні чоловік розповів нашому журналісту.

– Я став підприємцем у 2006 році, – мовить Микола Іванисько. – Чимало років працював у колгоспі. А потім так склалися обставини, що потрібно було щось кардинально змінювати у житті, допомагати дітям швидше ставати на ноги. І тоді вирішив зайнятися аграрною справою. Важко було починати. Спочатку посадив на 2,5 сотках капусту. Виросла славна. Усю продав на ринку в Довбиші. Потім вирішив орендувати землю у місцевих жителів, сіяти зернові культури та вирощувати овочі. Діло закрутилося. І от сьогодні вже маю в обробітку 160 гектарів землі.

Микола Броніславович має власну техніку – комбайна, трактора, сівалку та комплектуючі засоби до них. Землю обробляє сам. Вирощує картоплю, капусту, огірки, помідори. Щороку вдається зібрати понад 10 тонн врожаю.

– Вирощену продукцію через відкриті тендерні закупівлі продаю в установи для відбування покарань у місті Житомирі, – розповідає далі Микола Іванисько. – Також сію ячмінь, овес, пшеницю та сою. З людьми, в яких орендую землю, вчасно розраховуюся. Допомагаю, реагую на усі звернення. Комусь потрібні кошти на лікування, а декому потрібно виорати город. Нікому жодного разу не відмовив. Роблю усе по-людськи!

Досвідченому аграрію у повсякденних турботах допомагають дружина Олена та діти.

– Основну важку роботу виконую сам, – зазначає пан Микола. – Бути аграрієм – це значить раніше вставати, увесь день важко працювати і пізніше йти відпочивати! Трохи втомився від усього цього. Адже є чимало нюансів, які заважають успішній та продуктивній роботі. То погода часто впливає на врожайність – дощем заливає, а потім кілька місяців сонце пече. Хотів би купити більш потужнішу техніку, щоб легше було обробляти поля, так завеликі відсотки кредитування – 28-32% – і доводиться відмовитися від такої ідеї. Ціни змінюються щосезону: як вродять овочі, то ціна – копійки і не знаєш куди подіти врожай. Аграрний бізнес – дуже непередбачуваний, а робота – завжди важка і без вихідних. Тому хочеться, щоб сільськогосподарська праця на землі більше цінувалася у нашій країні.

You cannot copy content of this page