Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 29 березня
icon clock27.04.2020
icon eye51
НОВИНИ

Як правильно дезінфікувати авто під час коронавірусу

У період пандемії коронавірусу люди змушені для своєї безпеки дотримуватися карантину, часто мити руки, ходити в масках, правильно прати речі й обробляти продукти. Дезінфекція особистого транспортного засобу також повинна бути в цьому списку, адже Covid-19 може існувати на різних поверхнях іноді навіть по кілька днів.

Систематична дезінфекція автомобіля зменшує шанси інфікуватися та потребує не так багато часу, як здається.

-Ми не беремо до автомобіля сторонніх людей, їздить тільки наша сім’я, – розповідає жителька Пулинського району Оксана Черниш. – Машину миємо в міру забруднення, бо після кожної поїздки дезінфікувати не бачимо потреби і не маємо на це часу. Але такі елементарні речі, як регулярне протирання ручок, керма машини, миття її в гумових рукавичках – це обов’язково. Також завжди у нас у салоні машини є пляшечка з антисептиком.

Що обов’язково обробляти

Основні області, які необхідно чистити, це все, що знаходиться всередині автомобіля, до якого торкаються ваші пальці:

  • кермо
  • важіль перемикання передач
  • підлокітники
  • перемикачі повороту і склоочисників
  • ручки дверей, кнопка багажника й кнопка бензобаку
  • радіоприймачі
  • інформаційно-розважальні контролери
  • контейнери для зберігання
  • ремені безпеки

Однак є ще одне місце, яке не настільки очевидне, але потребує обробки не менше: верхня частина приладової панелі – головне місце для укриття таких мікроорганізмів. Вчені стверджують, що рециркулююче повітря піднімається до лобового скла і прилипає до приладової панелі, де воно може бути розподілено по всій кабіні. Очищення цього місця знижує ризик.

Як і чим обробляти

Для боротьби з інфекцією підійдуть найбільш поширені побутові засоби. Разом з тим дезінфектор слід підбирати в залежності від інтер’єру автомобіля.

Розприскуємо антисептик чи аерозоль по салону. Спрей має потрапити на усі поверхні, до яких можна доторкнутися рукою. Обробити потрібно сидіння, руль, панель передач, підлокітники та бардачок. Чекаємо 5-7 хвилин.

Треба вийти з авто та зачекати, поки рідина висохне. Після цього провітрюємо автомобіль, інакше залишиться стійкий запах аерозолю.

Протираємо салон спиртом. Ганчірку або цупку серветку змочуємо спиртом і гарно протираємо всі ті поверхні, куди потрапляв аерозоль. Запах спирту не менш стійкий – провітрити автомобільний салон доведеться ще раз.

Завжди возіть із собою антисептик чи спиртовмісний аерозоль. Він стане в нагоді для дезінфекції місць, котрих торкалися руками інші люди.

Варто мати на увазі:

  • Ізопропіловий спирт є перевіреним дезінфікуючим засобом, а також безпечним для використання на більшості поверхонь салону автомобіля. Але задля безпеки поверхонь, не розпилюйте спирт, а нанесіть його на м’яку тканину і протріть необхідні деталі. Однак використовувати спирт для чищення шкіряних покриттів слід як крайній захід. Після цього необхідно шкіряне покриття додатково обробити засобами для захисту шкіри.
  • Для обробки шкіряних покриттів, а також для гумових килимків, ворсу та тканини підійде поєднання мила і води. Це безпечний і досить дієвий спосіб очищення. Але рекомендується уникати при цьому зайвої піни й води.
  • Все протирання бажано виконувати серветкою з мікрофібри. Вона не тільки відмінно справляється з очищенням бруду, а й запобігає появі подряпин.
  • Після дезінфекції слід ретельно провітрити салон.

Як часто треба робити дезінфекцію

Якщо ви не хворі і в вашій машині нікого не було, не варто надто турбуватися про те, щоб повторно дезінфікувати салон. Важливо після дезінфекції вимити руки і дотримуватися правил гігієни, перш ніж сідати в машину. Це допоможе зберегти ваш автомобіль у чистоті і знизити ймовірність попадання вірусу в машину.

Підтримка чистоти в автомобілі – маленький крок, який може мати велике значення для безпеки. Якщо ви збираєтеся здійснювати поїздки, зробіть все можливе, щоб запобігти передачі коронавірусу. Дезінфекція вашого керма знову і знову може здатися стомлюючої і непотрібною, але це може врятувати життя.

You cannot copy content of this page