Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 20 квітня
icon clock07.05.2020
icon eye45
НОВИНИ

Учасники зустрічі обговорили шляхи порятунку районної лікарні

Центральна районна лікарня перебуває в критичному стані через нестачу фінансування. Про це розповів головний лікар КНП «ЦРЛ» Пулинської районної ради Павло Гуменюк 7 травня під час зустрічі, у якій участь взяли голова райдержадміністрації Інна Кацімон, голова районної ради Анатолій Липко, очільники об’єднаних територіальних громад району, представники профкому, ради трудового колективу районної лікарні.

За інформацією очільника районної лікарні, на фінансування ЦРЛ вкрай не вистачає коштів. У зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати потреба коштів на заробітну плату збільшилась у порівнянні з минулим роком на 2,2 млн гривень. Тільки на доплату до мінімальної заробітної плати необхідно 2628 тис. гривень. Для забезпечення виплати заробітної плати в повному обсязі необхідно скоротити 28 працівників. Зросли ціни на медикаменти, продукти харчування, послуги. При мінімальній потребі 23720 тис. грн планова сума становить 20333,7 тис. грн. Не вистачає 3386 тис. грн. Станом на 1 травня 2020 року медикам не виплачена заробітна плата за березень і квітень. Всього не виплачено заробітної плати та нарахування на неї на суму 655059 грн. Не вистачає коштів на оплату комунальних послуг у сумі не менше 300 тис. грн.

-Наша медицина доживає. І без підтримки – якщо громади та район не допоможуть, на осінь можна на лікарні вішати замки, – сказав головний лікар. – У медицині працюють ентузіасти, вони поки що терплять. Проте в нас йде капітальний ріст заборгованості по заробітній платі. Ми закрили денний стаціонар, звільняються медпрацівники старшого віку, інші йдуть у відпустки за свій рахунок. Далі перспектива така: закривається дитяче відділення на 2 тижні, потім – хірургічне і терапевтичне, половина кабінетів поліклініки – працівники йдуть у відпустки без збереження заробітної плати.

-Якщо наші міністри не виїжджають далі Києва та Київської області, то ніякого толку немає з їхніх реформ. Та медична реформа, яку нині просуває влада, – вбиває медицину. Тож або ми хоч якось існуємо з допомогою громад, або все, лікарні не буде, – підкреслив очільник ЦРЛ.

Павло Гуменюк звернувся до голів ОТГ з проханням допомогти врятувати лікарню. Щоб бухгалтери органів місцевого самоврядування сіли разом з бухгалтерами ЦРЛ та спільно прорахували. Адже лікарня потрібна людям, її необхідно зберегти.

Лікарі під час зустрічі ділилися в яких умовах їм доводиться працювати, часто – без вихідних, цілодобово, отримуючи за це низьку заробітну плату. Вони просили почути їх і надати допомогу лікарні. А значить – людям своїх громад, яких медики тут рятують і лікують.

Спілкування посадовців тривало дві години. Очільники громад розповіли, що надходження до бюджетів значно нижчі від тих, які вони очікували. І перевиконання якщо і будуть, то незначні. Карантин вніс негативні корективи. Кожна громада має свої «дірки», болючі проблеми, проєкти, на які потрібні кошти.

Присутні полемізували щодо майбутнього лікарні і питання її передання на баланс однієї з громад. Проте зійшлися на тому, що наразі лікарню і колектив потрібно в першу чергу зберегти. Голови ОТГ пообіцяли переглянути бюджети, вишукати можливості для надання допомоги Центральній районній лікарні.

You cannot copy content of this page