Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 20 квітня
icon clock04.10.2019
icon eye44
НОВИНИ

Судові пристрасті через смертельне ДТП

У травні 2017 року на Пулинщині сталася дорожньо-транспортна пригода. Під час руху легковий автомобіль з’їхав у кювет і протаранив дерево. У результаті цього постраждало троє хлопців, які були в машині, один із них помер від отриманих травм.

Рідні загиблого, не дочекавшись каяття від водія та дізнавшись про його намагання зробити винним покійного, вирішили у цивілізований спосіб покарати винуватця ДТП. Судові засідання тривали понад півтора року. Минулої весни Червоноармійський районний суд визнав винним у скоєному жителя села Ясенівка. Обвинувачений зі своїми захисниками подали на апеляцію. 22 липня 2019 року Житомирський апеляційний суд прийняв рішення, яке засмутило одну зі сторін справи та нею подано звернення до Касаційного кримінального суду щодо перегляду вироку.

У матеріалах вироку Червоноармійського районного суду від 28 березня 2019 року зазначається, що 21 травня 2017 року близько 19 години Сергій, 1995 р. н., керуючи технічно справним автомобілем марки ВАЗ-21063, їхав дорогою Ємільчине-Пулини з Ясенівки до Пулино-Гути. У машині були двоє пасажирів. Наближаючись до села, водій проявив неуважність та не обрав безпечної швидкості, у результаті чого авто занесло за межі проїжджої частини та з’їхало у кювет, відбулося зіткнення з деревом та перекидання транспортного засобу. Внаслідок ДТП усі, хто перебував у салоні, зазнали травм. Для Юрія, 1994 р. н., тілесні ушкодження стали смертельними.

– У судовому засіданні обвинувачений Сергій своєї вини у вчиненні кримінального правопорушення не визнав, – розповідає прокурор Новоград-Волинської місцевої прокуратури Олег Тимощук. – Зі слів обвинуваченого, Юрій запитав у нього дозволу проїхатися на автомобілі. Сергій дозволив і сів поруч. Поїхали. Дорогою підібрали ще одного приятеля, Павла, і поїхали кататися до сусідньої Пулино-Гути. За селом водій почав тиснути на газ і їхати швидше. Минувши знак «Ясенівка», авто в’їхало у яму та почало кидати з одного боку в інший. А що було далі – Сергій казав, що не пам’ятає, прийшов до тями у лікарні.

Вина обвинуваченого у вчиненні злочину підтверджується сукупністю зібраних в ході досудового слідства доказами. Зокрема у висновку експерта від 29 червня 2017 року при судово-медичній експертизі тіла Юрія зазначається, що тілесних ушкоджень, які були б характерні для водія легкового авто, не виявлено. Травми, які призвели до смерті хлопця, отримані внаслідок перебування на передньому пасажирському сидінні автомобіля.

Враховуючи характер виявлених тілесних ушкоджень у Сергія, експерти дійшли висновку, що саме він на момент ДТП знаходився на місці водія.

Невизнання вини обвинуваченим суд вважає засобом захисту з метою уникнути відповідальності та пом’якшити свою участь за скоєне. Винуватість Сергія у вчиненні ним інкримінованого злочину доведена, його дії кваліфікуються за ч. 2 ст. 286 ККУ як порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому Павлу тілесні ушкодження середньої тяжкості та смерть потерпілого Юрія.

Червоноармійський районний суд 28 березня 2019 року визнав винним Сергія у вчиненні кримінального правопорушення і призначив йому покарання – п’ять років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк три роки. Виходячи з обсягу страждань, які зазнала матір загиблого, погіршення стану здоров’я після трагедії, морального стану при перебуванні у судових засіданнях, які тривали понад 1,5 роки, суддя ухвалив стягнути з обвинуваченого грошову компенсацію – 300 тис. грн.

Та на цьому справа не закінчилася. Обвинувачений Сергій і троє захисників обвинуваченого звернулися до Житомирського апеляційного суду з проханням скасувати попереднє рішення суду та ухвалити новий вирок. На їхню думку, Червоноармійський районний суд розглянув справу упереджено, оскільки безпідставно відмовив у задоволенні клопотань учасників процесу про вчинення процесуальних дій для підтвердження чи спростування обставин, з’ясування яких може мати істотне значення для ухвалення судового рішення.

22 липня 2019 року Житомирський апеляційний суд постановив апеляційні скарги залишити без задоволення, а вирок Червоноармійського районного суду – без змін.

Сергій із захисником звернулися до Касаційного кримінального суду в складі Верховного Суду з касаційними скаргами, в яких просили суд скасувати вирок суду першої інстанції та ухвалу суду апеляційної інстанції та призначити новий розгляд вказаної справи у суді першої інстанції. Також Сергій клопотав у своїй скарзі про зупинення виконання стосовно нього вироку Червоноармійського районного суду від 28 березня 2019 року.

Касаційний кримінальний суд відкрив касаційне провадження за поданими скаргами та 10 вересня 2019 року своєю ухвалою відмовив у задоволенні клопотання про зупинення виконання стосовно Сергія вироку і витребував із Червоноармійського районного суду матеріали кримінального провадження. Про це повідомив нашому журналісту Олег Тимощук.

Імена потерпілих та обвинуваченого у матеріалі змінено з етичних міркувань.

You cannot copy content of this page