Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 20 квітня
icon clock18.02.2020
icon eye48
НОВИНИ

Служба пробації допомагає засудженим змінити життя на краще

5 лютого минає п’ять років із часу прийняття Верховною Радою України Закону «Про пробацію». Цей Закон став відправною точкою у реформуванні кримінально-виконавчої інспекції. З часом була напрацьована методична база, розроблені інструменти пробації, необхідні для роботи персоналу, сформувалася організаційно-управлінська структура пробації. Так, на території нашого району діє Пулинський районний сектор філії Державної установи «Центр пробації» у Житомирській області.

Відповідно до положень Закону, пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

У суспільстві існує стереотип, що за злочин необхідно запроторювати у в’язницю. Але покарання колись закінчиться і правопорушник повернеться у суспільство після тривалого спілкування з такими самими злочинцями, без засобів існування, без розуміння, без підтримки. Чи багато людей мають бажання з ним зустрітися? Сьогодні в Україні, як і у багатьох країнах світу, існують покарання без позбавлення волі для правопорушників, які не несуть загрози життю і здоров’ю людей. Ці покарання виконує служба пробації, яка не лише контролює поведінку таких правопорушників, але й допомагає їм зрозуміти і виправити свої помилки.

На початок 2020 року на обліку Пулинського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Житомирській області перебувала 1 особа, що вчинила адміністративне правопорушення, та 59 засуджених осіб. Переважаюча більшість засуджених – сорок дев’ять – це звільнені від відбування покарання з випробуванням. Решта – засуджені до виправних і громадських робіт, штрафу та позбавлені права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Робота співробітників пробації спрямована на виправлення правопорушників, які не становлять небезпеки життю і здоров’ю громадян. Під наглядом пробації це є більш ефективним, ніж просто їхня ізоляція, адже як свідчить статистика по державі, 95% з них успішно проходять пробацію та не вчиняють повторних злочинів. Так, у 2019 році один засуджений скоїв повторний злочин від загальної кількості тих, що були на обліку.

Пробація – це не уникнення відповідальності злочинцем, як може здаватися. Навпаки, вона забезпечує баланс між покаранням, потребами правопорушника та інтересами суспільства. Разом з тим, пробація коштує платникам податків удесятеро дешевше, ніж утримання у в’язниці, натомість перспективи виправлення на пробації набагато кращі.

Однією з новацій, яку ввів Закон України «Про пробацію», є досудова доповідь. Законодавцем визначено, що досудова доповідь – це формалізована інформація, що характеризує обвинуваченого, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності. Вона потрібна для того, щоб суддя мав можливість винести справедливий вирок, отримавши інформацію не лише про неправомірний вчинок, але й додаткову інформацію про особу, яка підозрюється у його вчиненні, дізнатися про обставини її життя, які могли стати причиною злочину, а також про заходи, які пропонує орган пробації для усунення таких обставин.

Мирослав Яхимович, начальник Пулинського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Житомирській області

You cannot copy content of this page