Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 29 березня
icon clock28.11.2019
icon eye33
НОВИНИ

Різдвяний піст починається, тому грішити, веселитися та їсти м’ясо забороняється

28 листопада починається Різдвяний піст, який триватиме 40 днів – до 6 січня включно. Що можна робити та забороняється у цей період розповідає настоятель храму Святого Іоанна Богослова (село Ясна Поляна), протоієрей Олександр Могила.

– Будь-який піст – це пора покаяння! – зазначає отець Олександр. – Різдвяний піст церква встановила для того, щоб духовно об’єднати християн із Богом. У цей період віряни моляться, очищаються від гріхів, обмежують веселощі і дотримуються певного раціону їжі.

Під час посту слід дотримуватися духовності: щиро молитися, прощати людям, не сваритися, не кричати один на одного, викорінювати погані думки, утримуватися від спокус і обмежувати веселощі у своєму житті. Це останній піст у році, який готує душу і тіло вірян до зустрічі Різдва Христового.

Що дозволяється у Різдвяний піст?

– У Різдвяний піст можна їсти овочі, фрукти, хліб. Не можна їсти м’ясо, молочні продукти і яйця. У піст дозволяється споживати рибу та морепродукти в усі дні, окрім понеділка, середи і п’ятниці.

– Якщо людину запросили в гості, а вона дотримується посту, що тоді робити? Не приймати запрошення чи йти і нічого не їсти?

Ні, відмовляти не можна. Зі святкового столу потрібно скуштувати всього потроху, не наїдатися. Прийти додому, щиро помилитися та продовжити піст.

– Алкоголь можна вживати?

– Тільки вино – у неділю і на великі свята.

– А хрестити дітей?

– Дозволяється Хрещення. Хрестити можна в будь-який день Різдвяного посту. Крім того, обов’язково слід і причащатися.

Що не можна робити під час посту?

– У Різдвяний піст не можна грішити. Якщо у піст віряни будуть лукавими, злими, дратівливими, сваритися з ближніми, засуджувати інших – це буде порушенням посту.

– Справляти весілля теж не бажано?

– Протягом посту заборонено звершувати вінчання, тому весілля у цей період не бажано робити.

– Чи можна вірянам займатися сексом?

– Щодо цього краще порадитися зі своїм духівником, адже це дуже особисте питання. Може бути у віруючої дружини невіруючий чоловік, якому абсолютно незрозуміла подібна стриманість, і це може призвести до сварки в родині. Заради уникнення конфлікту можливі деякі поступки.

– Кому дозволяється уникнути дотримання посту?

– Якщо з поважних причин (діти, поважний вік, хвороба, вагітність, далека дорога, тяжка праця і таке інше) людина не може постувати, то має звернутися до свого духівника, який визначить послаблення.

You cannot copy content of this page