Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 28 березня
icon clock19.07.2019
icon eye149
ІСТОРІЯ

Пулинська школа мистецтв: шлях у 50 років

У 2019 році Пулинська школа мистецтв святкує 50-річний ювілей.

Як розповідає Марія Кулаківська(Лейченко), директор школи (1981-1999 рр.) серпневого ранку 1969 року в районному Будинку культури об 11 годині відбулися вступні екзамени з набору дітей у музичну школу. Цьому передувало оголошення в газеті «Вісті». На екзамен прийшло 25 дітей, 20 з яких було зараховано. Першого вересня при будинку піонерів розпочалися заняття учнів музичної школи, директором якої став І. Мамайчук.

“Свого приміщення не мали. Аж 26 грудня 1969 року перейшли в своє приміщення – в центрі Червоноармійська, у колишню будівлю відділу внутрішніх справ.

З поповненням викладацького складу у школі починаються функціонувати відділи: народний, фортепіанний, теоретичний, діє кінофотоклуб. Водночас при районному будинку культури колектив розгорнув активну роботу з розвитку художньої самодіяльності: почав діяти ансамбль, агітбригада, викладачі працювали з організаціями над створенням нових колективів, виїжджають з концертами по району.

Невдовзі при школі з’явилися ансамбль бандуристів, дуети баяністів, тріо бандуристів з викладачів та учнів. Відкриваються філіали дитячої музичної школи в селах Стрибіж і Андріївка. З’являються професійні колективи , хор-ланка в с. Великий Луг – керівник І. Ф. Мамайчук, які виступають на республіканській сцені, отримуючи найвищі нагороди. Почав діяти клуб юного музиканта, хор хлопчиків.

Дев’яності роки видалися важкими. Особливо 1997. Школі виділено 7 тисяч гривень на рік, яких було вкрай мало. Довелося скорочувати навчальні плани, деякі дисципліни вилучати з плану. Скорочено було і колектив з 24 до 11 працівників, всіх переведено на 0,5-0,75 ставки. Підвищено батьківську плату за навчання дітей. Школа була відключена від опалення, телефонного зв’язку. Ми одержували заробітну плату продуктами (борошном, цукром і гороховою крупою) та промисловими товарами”, – згадує Марія Кулаківська.

Нині в Пулинській школі мистецтв Пулинської селищної ради навчається 104 учні. Директор школи – В. М. Бернацький. Працюють відділи: вокальний (викладач Я. О. Сомплавська); фортепіанний (викладачі О. М. Адамович, С. П. Северин, Л. В. Кот); народний (В. М. Бернацький); художній (викладач О. М. Рачкован); хореографічний (Л. М. Хорощук і Х. С. Костриця).

You cannot copy content of this page