Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Середа, 24 квітня
icon clock06.11.2019
icon eye19
НОВИНИ

Працюють задля щасливого майбутнього дітей

Майже 10 місяців у Пулинах працює інклюзивно-ресурсний центр. Щодня його фахівці допомагають розвиватися діткам, які мають певні порушення у розвитку, а саме зору, слуху, мовлення, опорно-рухового апарату, емоційні та інтелектуальні.

Директор центру Віта Голомах розповідає, що у Пулинському районі на інклюзивному навчанні знаходиться 28 дітей (Курненська ОТГ – 9, Мартинівська ОТГ – 3, Пулинська – 16). Усі вони проходять додаткові заняття в інклюзивно-ресурсному центрі. Їх проводять фахівці ІРЦ мінімум двічі на тиждень. Зазвичай вони відбуваються у формі гри і тривають від 20 до 40 хвилин. Також заняття проводять і в школах району.

Фахівці ІРЦ із захопленням діляться, що вони люблять свою роботу. Їх об’єднує одна ідея – дати хлопчикам і дівчаткам шанс на повноцінне життя. Щоденне спілкування з дітьми приносить багато радості. Приємно, коли після інтенсивної праці з’являються позитивні зміни. Особливо педагогів ІРЦ вразив випадок, коли з самого початку до них прийшла 4-річна дівчинка, яка зовсім не вміла розмовляти. Після інтенсивних занять трапилось диво – вона заговорила і вже наступного року піде до 1 класу. Ще один випадок був, коли дівчинка говорила тільки голосними звуками. І після занять вона також заговорила майже на рівні своїх ровесників.
– Проте і у нашій роботі бувають труднощі, – говорить Віта Голомах. – Трапляється, що батьки до кінця не розуміють що таке інклюзія. Тому вони не хочуть віддавати дитину на таку форму навчання. Хоча висновок обстеження вказує, що дитина дійсно потребує занять з логопедом чи реабілітологом. Нехтування виявленими проблемами може призвести до непоправних наслідків у майбутньому. Особливо важко дитині буде у підлітковому віці. Проте якщо вчасно почати допомагати дитині, то навіть зі складними порушеннями вона має великі шанси на повноцінне життя.

You cannot copy content of this page