Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 29 березня
icon clock06.04.2020
icon eye38
НОВИНИ

Паралізовані через коронавірус. Підприємці розповіли, що відбувається з їхнім бізнесом на карантині

Україна із 12 березня перебуває на карантині через поширення небезпечної інфекційної недуги. На території району тимчасово припинили свою діяльність кафе, ресторани, перукарні, магазини побутової техніки тощо. Дехто з підприємців пішов на вимушені «канікули», а в когось навпаки – відкрилося нове дихання для розвитку бізнесу.

Pulyny.news поспілкувалися із місцевими підприємцями і запитали як карантин вплинув на їхній бізнес, а також дізнавалися, які податкові пільги вони отримають на цей період.

Катерина Осіпчук та учасниці групи з фітнесу

Катерина Осіпчук, фітнес-тренерка             

До карантину в Пулинах успішно працювала фітнес-студія Катерини Осіпчук. Вона проводила щотижня по кілька занять для дорослих і дітей. А ще фітнес-тренерка натхненно трудилася у популярному в нашому селищі сімейному кафе «Стимул». Три тижні тому все змінилося.

– Запроваджені карантинні обмеження паралізували наш бізнес: фітнес-заняття у залі скасовані, сімейне кафе не працює, – розповідає Катерина. – Щоб не втратити клієнтів, почала проводити безкоштовні онлайн-тренування. Щодо кафе, то тут жодних перспектив. Адже багато людей перебувають вдома, не працюють через карантин, готують їжу самі. Тому варіант доставки страв, наприклад, піци – відпадає, адже на цьому нічого не заробиш. Якби ми були у великому місті, то це могло б спрацювати, але не в Пулинах.

Саджанка цибулі та насіння буряків і трави, які Микола Мороз не може продати через карантин

Микола Мороз, продає насіння на ринку

Житель села Слобідка Микола Мороз мав невеличкий бізнес – на ринку в Пулинах продавав насіння. Відколи заборонили роботу базарів і це збіглося у піковий час найбільших продажів такого товару, підприємець зазнає великих збитків.

– Мій товар, за який заплатив гроші, може пропасти, якщо не продам у найближчі тижні, – бідкається Микола Мороз. – У мене наразі немає кому реалізувати близько 300 кілограмів саджанки сортової цибулі. А ще – насіння трави, кормових буряків. Ринки не працюють. Ніде продавати. Для такого дрібного бізнесу, як мій, скоро буде гаплик. Ми, ФОПи, фактично поставлені на коліна. Зараз маємо велику проблему реалізації, а люди у селах, не маючи змоги дістатися до нас, не можуть купити елементарного, того ж насіння. Про заробітки взагалі зараз не думаю. Хоч би протягнути до закінчення карантину. А там побачимо, що буде.

Товари з торгового центру Анатолія Ткаченка продаються через Інтернет магазин

Анатолій Ткаченко, власник торгового центру

У Пулинах багато років функціонує торговий центр, у якому для покупців представлений великий вибір товарів – від посуду до побутової техніки.

– Для нас, підприємців, настала складна вбивча ситуація, – зазначає Анатолій Ткаченко. – Через карантин довелося зачинитися. А як жити продавцям, у яких є діти? Щоб врятувати свій бізнес, спробували почати продавати товари в режимі Інтернет магазину. Подали оголошення в газету. Люди дзвонять, цікавляться, замовляють товари. У межах Пулин доставляємо безкоштовно, а якщо треба щось відвезти в село, то потрібно доплатити за транспортування. Ось так наш бізнес потроху стає на рейки. Для нас – це новий досвід, який, може, приживеться, буде своєрідним трампліном і ми працюватимемо як Інтернет магазин.

Наш журналіст спілкувався з іншими підприємцями. Вони на умовах анонімності зізналися, що дуже засмучені тим, що відбувається. Мовляв, перебувають вдома. Змушені відмовлятися від роботи, адже під час деяких послуг є ризик інфікування коронавірусом. Незважаючи на те, що бізнес не працює, його власники мають сплачувати деякі податки та оренду приміщення, найманим особам виплачувати мінімальну заробітну плату.

– Чимало підприємців призупинили свою діяльність. Через це бюджет Пулинської селищної ради отримає менше надходжень, – каже начальниця відділу фінансово-економічного Людмила Сак. – Від підприємницької та сільськогосподарської діяльності ми недоотримаємо приблизно 10% надходжень. Віримо, що коронавірус незабаром відступить – і наш бізнес знову запрацює.

Що з податками

17 березня Верховна Рада України прийняла низку змін до податкового кодексу та інших законів, які допоможуть підтримати платників податків на період карантину:

  • не стягуватимуть штрафи за порушення податкового законодавства, вчинені з 1 березня по 30 квітня 2020 року;
  • з 1 березня по 30 квітня 2020 року не нараховують плата за землю;
  • з 1 березня по 30 квітня 2020 року не оподатковують нежитлову нерухомість у власності фізичних або юросіб;
  • з 1 березня по 30 квітня від сплати ЄСВ звільняють усіх ФОПів та тих, хто займається незалежною профдіяльністю;
  • обов’язкове обладнання касовими апаратами відклали на 3 місяці для всіх категорій «ФОПів-спрощенців»;
  • подати річну декларацію про майновий стан і доходи можна буде до 1 липня 2020 року.

30 березня народні депутати прийняли другий пакет законодавчих змін для підтримки бізнесу під час карантину:

  • спрощення оформлення дистанційної роботи та впровадження гнучкого режиму робочого часу;
  • проекти регуляторних актів, спрямованих на спрощення вимог до діяльності бізнесу в умовах карантину, органи влади можуть приймати навіть за 1 день, а не за 30;
  • продовжено мораторій на проведення планових неподаткових перевірок до 30 червня.

You cannot copy content of this page