Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 19 квітня

Небезпечний коронавірус із Китаю налякав жителів району

У Китаї зафіксовано понад дев’ять тисяч випадків зараження коронавірусом 2019 nCoV. Станом на 31 січня померло 213 людей.

Жителі Пулинського району, надивившись новин про небезпечну недугу, яка «гуляє» світом, почали хвилюватися за власне здоров’я.

Нашому журналісту директор комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Пулинської райради Людмила Кульбовська розповіла про основні симптоми хвороби та чи варто боятися мешканцям Пулинщини.

– Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання – від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому, – мовить Людмила Кульбовська. – Основними клінічними ознаками та симптомами недуги є гарячка та утруднене дихання. Слід більше боятися наявних в Україні вірусів грипу та кору, ніж китайського коронавірусу.

У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендується звернутися до лікаря та надати відомості про історію подорожей.

– Щоб зменшити вплив і передачу ГРВІ, яких слід дотримуватись правил?

– Часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами, – відповідає Людмила Кульбовська. – Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою (або ліктем). Використану хустку варто негайно викинути та помити руки. Повноцінно харчуйтеся, частіше провітрюйте приміщення та проводьте вологе прибирання. Уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель. Якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередню історію подорожей. Не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження. Із сирим м’ясом, молоком тощо слід поводитися обережно.

– Чи можна отримувати посилки з Китаю?

– Так, отримувати посилки з Китаю можна.

– А споживати банани?

– Їсти банани також можна, незважаючи на поширення хвороби.

– В Інтернеті з’являються оголошення щодо продажу вакцини від коронавірусу. Чи слід довіряти такій інформації?

– Однозначно, що ні. Вакцини від цієї недуги не існує! – каже Людмила Кульбовська. – Специфічного лікування теж немає. Тому менше довіряйте фейковим оголошенням із соцмережі та деяких сайтів.

 

You cannot copy content of this page