Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 28 березня
icon clock30.10.2019
icon eye69
НОВИНИ

Кіло монет бряжчить в кишені

Ось і живемо ми місяць без 1, 2 та 5 копійок. Національний банк України запровадив таку реформу, щоб наші кишені та гаманці не обтяжував дріб’язок. Тож монети 1, 2 і 5 копійок перестали бути платіжним засобом в Україні з 1 жовтня 2019 року. З цієї дати монети не приймають під час розрахунків за товари та послуги, а НБУ вилучає ці монети з готівкового обігу. В той же час громадяни зможуть без обмежень і безкоштовно обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів протягом наступних трьох років.

НБУ вважає, що надмірна різноманітність банкнот і монет призводить до плутанини і витрати часу громадян на розрахунки. Водночас банк введенням нових монет створює ще більшу плутанину. Зараз в обігу вже мінімум чотири різновиди однієї гривні!

Чотири види однієї гривні. А є ще ювілейні монети та випущена до Євро-2012, які теж перебувають в обігу

Крім того, заплановане поступове вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок. На відміну від 1, 2 та 5 копійок, 25 копійок поки що залишаються у готівковому обігу. Ними можна буде розраховуватися. Але ті монети, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг і поступово їх ставатиме все менше.

Житель Пулин пан Сергій з нами поділився, що в одній з торгівельних точок райцентру в нього не прийняли монету 25 копійок, бо власники дали таке розпорядження продавцю. Хоча монета продовжує бути в обігу.

Марія Іванівна обурена грошовою реформою і введенням крихітних монет номіналом 1 та 2 гривні:

У цьому знаку запитання 1-2-гривневих монет на 32 гривні

-Ну що це за гроші? З гаманця постійно викочуються і губляться. Дадуть ними здачу у магазині – ледь несу сумку, наче кілограм металобрухту. У мене зір поганий, важко відрізнити ці монети. Я в них постійно плутаюсь. Думала купити новий гаманець, але бачу, що доведеться пошити полотняну торбу для грошей.

Продавець пані Наталія скаржиться, що у неї вже назбиралася тисяча монет номіналом 1 гривня:

-Покупці не хочуть брати такі гроші на здачу. І ми з цими грішми маємо лише проблеми. Люди звикли до паперових різнобарвних банкнот, які зручні у використанні. А нам клопіт потім оці металеві гривні здавати до банку.

Із тих жителів Пулинщини, з ким довелося спілкуватися на тему грошової реформи, лише пані Тетяна любить монетки. Адже вона робить з них картини. Їх потрібно для творчості багато.

У подальшому Національний банк України має намір ввести монети номіналом 5 гривень у 2019 році, а 10 гривень – у 2020 році. На думку експертів, вигідніше та економніше щоб були металеві гроші, бо паперові швидше «зношуються». Тож металобрухту буде в наших кишенях ще більше. Швидше за все, такими грошима самі посадовці НБУ не користуються. За інформацією ТСН, зарплата топ-чиновників НБУ ще в червні 2019 року коливалася в межах 8-9 тисяч доларів.

Жителі Пулинщини бажають, щоб керівництво Національного банку одержувало усю свою заробітну плату не на банківську картку, а нововведеними дрібненькими монетками по одній гривні.

You cannot copy content of this page