Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 25 квітня
icon clock30.09.2019
icon eye50
НОВИНИ

Загадково зникло понад 65 картин Пулинської школи мистецтв

Викладач Пулинської школи мистецтв Олена Рачкован у мережі Facebook повідомила, що 13 вересня зникло багато учнівських картин із художнього відділу та виклала фотозображення втрачених робіт. Користувачі соцмережі активно коментували звістку та співчували.

Наш журналіст звернувся за коментарем до директора Пулинської школи мистецтв Василя Бернацького. Він розповів, що зникло не менше 65 учнівських картин із «Золотого фонду» закладу.

– Сказати точну кількість викрадених робіт не можна, адже вони на обліку в школі мистецтв не перебували. Їх зберігала викладач Олена Рачкован у художньому відділі та збиралася передати до музею «Пулинські барви», – розповідає Василь Бернацький. – Із приводу крадіжки написали відповідну заяву до поліції.

– Зникнення цих картин – це як ніж у моє серце, адже збирала їх протягом усього часу роботи у школі мистецтв, – мовить Олена Рачкован. – У п’ятницю, 13 вересня, приїхала у Пулини, зайшла до художнього відділу, який знаходиться на другому поверсі КУ «Центр культури і дозвілля», запросила зберігача музейного фонду Олену Загацьку та почали описувати картини, які мала передати.

Працювали кілька годин. Планували усе зробити та віддати їх на зберігання до музейної кімнати. Не встигли. Олена Загацька із директором КУ «Центр культури і дозвілля» Віктором Саюком у терміновій справі поїхали до Житомира. Олена Рачкован поскладала усі роботи у пакети та поклала на столі. Через два дні у понеділок, 16 вересня, стало відомо, що зникли учнівські роботи.

– І найцікавіше те, що було поцуплено багато саме тих робіт, які брали участь у міжнародних і всеукраїнських конкурсах, займали там призові місця, – говорить Олена Рачкован. – Думаю, що на такий вчинок могла зважитися людина, яка розбирається у мистецтві, мала ключі від приміщень та знала про місцезнаходження цих робіт. Хтось чужий цього не міг зробити.

– Увесь день працювала з Оленою Рачкован, записувала інформацію у чорновик. Тоді цей процес бачили кілька людей, – пригадує події Олена Загацька, яка виявила зникнення картин і забила на сполох. –  Трохи згодом довелося відкласти ці справи і терміново їхати в Житомир. Домовилася з Оленою Рачкован, що коли вона допише інші картини, хай покладе їх на стіл в іншій кімнаті, від якої у мене був ключ. Викладач мене перепитала чи їх ніхто не вкраде. Я посміхнулася і сказала, що ні. Тоді і думки не мала про наслідки такого рішення. Поїхала у місто. Повернулася до Пулин після вихідних. У понеділок зайшла в кімнату художнього відділу, почала звіряти кількість робіт із тими, які були записані у мене в зошиті, і виявила, що їх немає.

Начальник Пулинського відділення поліції Віктор Лисюк нашому журналісту повідомив, що на місці події слідів взлому замків не виявлено, відкрито кримінальне провадження за ст. 185 ч. 1 «Таємне викрадення чужого майна (крадіжка)». Такі дії караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

You cannot copy content of this page