Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Вівторок, 23 квітня
icon clock09.08.2019
icon eye44
НОВИНИ

В Україні запроваджується міжнародний номер IBAN. Чи варто хвилюватися з цього приводу жителям Пулинського району

З 5 серпня цього року в Україні запроваджується міжнародний номер банківського рахунку
(IBAN), що складається з 29 літерно-цифрових символів. Мета такого міжнародного номеру – спрощення операцій між банками різних країн.

Відтепер зміняться рахунки клієнтів в усіх банках України.

Ми поцікавилися у керівника Пулинського відділення ПриватБанку Володимира Ходаківського чи буде надаватися клієнтам час для переходу на нові рахунки. Адже приватним підприємцям, установам і організаціям потрібно буде внести відповідні зміни в документацію, повідомити нові рахунки партнерам, з якими укладені угоди.

– Перехід на новий формат рахунків буде тривати з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року. В цей період діятимуть два варіанти рахунку – старий і новий міжнародний номер,– говорить Володимир Ходаківський. – З 1 листопада 2019 року в реквізити розрахункового документа «Рахунок» зазначатимуть номер рахунку платника/отримувача тільки за стандартом IBAN.

Що ж входить у 29-знаковий номер IBAN? Національний банк України пояснює, що перші 10 знаків – код країни, контрольне число й код банку. Зокрема перші дві літери UA вказують на код країни, у цьому випадку це Україна. Наступні за кодом країни два символи – контрольні, вони призначені для перевірки достовірності рахунку й захищають інформацію від помилок під час внесення даних. Наступні шість цифр – код МФО банку. Друга група символів, що складається з 19 знаків, – безпосередньо номер рахунку клієнта банку. Причому перші в цій групі п’ять нулів, як правило, доповнюють IBAN до 29 знаків, а останні 14 символів є безпосередньо номером рахунку.

Банки самостійно проінформують клієнтів про зміну реквізитів рахунків, тому йти до відділень банків не потрібно. Але якщо цю інформацію ви пропустили, про неї можна дізнатися:

  • із систем інтернет-банкінгу;
  • у менеджера відділення банку;
  • зателефонувавши до інформаційно-довідкової служби вашого банку.

У рамках зарплатного проекту ваш банк самостійно змінить рахунки всім клієнтам, в тому числі зарплатні рахунки працівників, та проінформує щодо нових номерів рахунків у форматі IBAN.

У перехідний період з 5 серпня по 31 жовтня під час заповнення платіжки на переказ коштів бухгалтер підприємства, установи чи організації може обрати один із варіантів:

  • заповнити «по-старому» (графи «Код банку платника/ отримувача/ стягувача» та «Рахунок платника/ отримувача/ стягувача»). Тобто в окремо відведених графах розрахункового документа вписати код МФО банку (як отримувача, так і платника) і номери розрахункових рахунків,
  • або вказати новий номер рахунка, присвоєний за стандартом IBAN.

Банки України повідомлятимуть контролюючі органи:

1) про нові рахунки клієнтів-платників податків, відкриті з 05.08.2019 за стандартом IBAN;

2) з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року про:

  • змінені рахунки клієнтівплатників податків;
  • закриття рахунків клієнтівплатників податків.

Також банки зобов’язані будуть у 10-денний строк після 31 жовтня повідомити контролюючі органи про всі відкриті рахунки клієнтів (за стандартом IBAN) – платників податків станом на 31.10.2019. Це ж стосується й подання банками (без заяв клієнтів) до органів ПФУ/органів соціального захисту населення переліків рахунків за стандартом IBAN. Усі ці процедури здійснюватимуть без участі платників податків.

You cannot copy content of this page