Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 28 березня

Сезон коронавірусу та застудних захворювань. Чи варто вакцинуватися і коли це робити?

Кількість випадків коронавірусу у районі продовжує зростати. За інформацією санітарної фельдшерки Новоград-Волинського міжрайонного відділу ДУ «ЖОЛЦ МОЗ України» Олени Шевчук, станом на 28 жовтня на Пулинщині зареєстрували 227 випадків інфекційної недуги.

Незабаром до COVID-19 долучиться ще й грип. Саме цього найбільше побоюються сімейні лікарі, які закликають людей відповідально ставитися до свого здоров’я і зробити щеплення. Скільки це коштуватиме і які особливості вакцинації під час пандемії – дізнавався наш журналіст.

Починати вакцинацію можна вже зараз, до початку активної захворюваності, – мовить сімейна лікарка Оксана Зуй. – Вакцинуватися можна й упродовж усього сезону, адже імунітет після щеплення від грипу виробляється у людини протягом двох тижнів. Головне, щоб на момент вакцинації у вас не було симптомів ГРВІ – тобто, щоб імунітет не був ослаблений. Щеплення не дає гарантії, що ви взагалі не захворієте грипом, але завдяки цьому ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60% (зокрема ймовірність смертельних випадків – на 80%, а частота госпіталізацій – на 50%).

– Коли найкраще робити щеплення?

– Оптимально провести щеплення у жовтні-листопаді, але можна і до кінця дії строку придатності вакцин (червень 2021), – відповідає Оксана Зуй. – Вакцинація є найефективнішим методом профілактики грипу та попередження важких ускладнень цієї хвороби. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш поширених штамів.

 Чи може вакцина від грипу захистити організм людини також від COVID-19?

– В одну клітину зазвичай не потрапляють два чи кілька вірусів, тому що коли людина інфікована, виділяється захисний білок інтерферон, який не пускає інші віруси. Відтак той, хто хворіє на грип, не може заразитися COVID-19.

Людина, яка перехворіла на коронавірус, може зробити щеплення одразу після одужання.

Вакцина від грипу є платною, оскільки не входить у перелік обов’язкових. Нині в аптеках Пулин вакцини відсутні.

– Зазвичай на початку жовтня ми замовляли для людей вакцину від грипу і її привозили через день-два, – каже працівниця однієї з аптек. – Цієї осені на складах фармкомпаній поки що немає вакцини. Кажуть, що начебто мають привезти на початку листопада. Про ціну наразі нічого не можу сказати. У 2019 році французька чотиривалентна вакцина коштувала близько 300 гривень.

You cannot copy content of this page