Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 28 березня
icon clock22.02.2021
icon eye165
ІСТОРІЯ НОВИНИ

Відеопроєкт ХАЩІ дістався Пулинщини

Декілька днів тому в мережі з’явилося пізнавальне відео під назвою «Українська Німеччина, що зникла. Лінія Сталіна». Мандрівник Володимир Кохан разом зі своїми однодумцями побував на Житомирщині. Тут дослідники шукали сліди німецьких колоністів. У фільмі неодноразово згадують Пулинський район, наводять цікаві історичні факти. На відео – неповторні поліські пейзажі, старовинні споруди, живе та цікаве спілкування з місцевими жителями.

Зйомка на Житомирщині відбувалася в рамках проєкту ХАЩІ. В. Кохан розповідає: «Більше десяти років ми з друзями маємо дивне для багатьох захоплення, блиндати (ходити, подорожувати) найглухішими куточками нашої держави та шукати в них загублену душу України, її містику, атмосферу, красу, злиденність, та насолоджуватися от-тою дивовижною енергетикою, якої нема в жодній іншій країні світу. Останніх пів року ми почали ще й знімати це все на відео, що переросло у проєкт ХАЩІ».

Експедиція на Житомирщину мала на меті привідкрити загалу маловідому сторінку історії часів, коли Волинь була своєрідною «маленькою Німеччиною». У фільмі В. Кохан зазначає, що Пулинський район був німецьким етнічним центром, що мав свою німецькомовну газету та школу. У 1911-1914 роках на Житомирщині проживало більше 200 тисяч німців. Як сталося, що сьогодні на цих землях їх майже не залишилося, і намагається з’ясувати команда пошуковців.

Свою подорож мандрівники розпочали з мальовничого села Гульськ, що розкинулося на берегах річки Случ. Саме тут знаходиться одна з наймогутніших оборонних споруд часів другої світової війни, також відома як «Гульська міна». У селах Новозелене та Поліянівка пошуковці відвідали старі німецькі кладовища, які знаходяться в занедбаному стані. У селі Сорочень досить непогано збереглася Лютеранська кірха (церква). Ця дерев’яна споруда була збудована ще у 1906 році. Зараз цей архітектурний об’єкт потребує реставрації «є шанс його зберегти та зробити туристичним місцем», говориться у фільмі.

Заздрівка (колись – Найдорф) крайнє село Хорошівського району, що нині межує з Пулинським, вразило знімальну групу чистотою та порядком. До місцевого діючого храму приїжджають німці з різних куточків світу, адже колись на цих землях жили їхні предки.

Завершується експедиція з пошуку слідів німецьких колоністів на Житомирщині екскурсією до села Ясна Поляна (колись Вацлавпіль). Кінцевим пунктом подорожі стало наше селище Пулини. Що ж цікавого побачили гості з Хмельницького та Києва у наших краях? Про це ви дізнаєтеся, переглянувши фільм «Українська Німеччина, що зникла. Лінія Сталіна».

You cannot copy content of this page